The doll Test

Eksperiementi “The Clark Doll Test” ilustron për së miri ndikimin e stereotypeve dhe sjelljeve rraciste tek femijët nën moshën 5-vjecare. Eksperimenti tregon që dhe femijvt me ngjyrë të errët zgjedhin nje kukull te bardhe, si dhe e quajnë këtë ngjyrë të bukur.… Read the rest

Dhuna ne emer te nderit ka shume fytyra.

Dhuna ne emer te nderit eshte nje dhune, qellimi i se ciles eshte vendosja ne vend te nderit te humbur te familjes. Kjo dhune fillon fillimisht me presion psikologjik, me dhune sexuale, me martese te detyruar ose ne raste ekstreme ne vrasje.… Read the rest

Shqipëria më në fund debaton rreth përdhunimeve të komunizmit

Mbi dy dekada kanë kaluar që nga rënia e regjimit komunist dhe tanimë kërkuesit dhe shkrimtarët kanë filluar të flasin haptazi rreth përdorimit të përdhunimit si një ndëshkim.

Fjalët e përhapura se gratë e familjeve të persekutuara nga autoritetet e regjimit komunist u përdhunuan si ndëshkim kanë qarkulluar gjatë dy dekadave të shkuara, por një debat publik më i madh shpërtheu pasi çështja u theksua nga ish-këngëtarja dhe shkrimtarja Alida Hisku,  që tani jeton në Gjermani.… Read the rest

Gender

Informacione, tekste apo artikuj mbi feminizmin ne gjuhen shqipe, mund te gjeni tek adresat e meposhtme:

http://www.drejtesia-sociale.org/

http://sbunker.net/op-ed/33744/sektoret-e-feminizuar/

http://www.peshkupauje.com/2015/06/feministet-e-para-shqiptare

Literatur (PDF & Libra) ne gjuhen angleze dhe gjermane nga faqja e internetit e Terre de Femmes:

http://www.frauenrechte.de/online/images/downloads/ehrgewalt/hymen/Literaturliste_Jungfraeulichkeit-2014.pdf  (Dhuna ne emer te nderit)

http://www.frauenrechte.de/online/images/downloads/2012_LitList_Gewaltg-gegen-Frauen.pdf (Dhuna ndaj gruas)

Videos
The Stoning of Soraya M.
Read the rest